Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Pinell

 

 

P1-800px-Pinell-de-Solsones1.jpgP2-Pinell.jpgP3-ESGLESIA-DE-SANT-MIQUEL-DE-PINELL.jpg

  

El poble de Pinell, situat a 648 m, es localitza al NO del terme, prop del torrent de Pinell, o riu de Madrona. L’església parroquial de Sant Miquel de Pinell, que centra un petit nucli de cases, ha perdut l’estructura primitiva a causa de diverses reformes. Conserva uns interessants sarcòfags medievals de la família Pinell. Al castell de Pinell s’establí, al segle XI, una família de castlans sota l’autoritat dels comtes d’Urgell que aviat tingué un gran poder i prestigi a la comarca.

Un dels primers senyors coneguts fou Ramon Guitard, que amb la seva muller Ermengarda proveí (1093) de terres que ja posseïa dels seus avantpassats l’església de Sant Tirs (capella on encara se celebra un aplec el dilluns de Pentecosta) i donà l’església parroquial de Sant Miquel a la de Solsona, a la qual acabà cedint totes les esglésies del terme amb els seus alous (1122). El 1556 era senyora del castell Aldonça de Pinell, vídua del donzell Miquel Joan de Pinell, però en aquesta època els senyors ja residien fora de la comarca.

Pinell de Solsonès celebra la festa major el 29 de setembre, i per la segona Pasqua té lloc un aplec a la capella de Sant Tirs; el 29 de juliol també celebra la festa de Sant Nin i Sant Non.